Tomyam Ayam Simple



Bahan2:
  • ½ ekor ayam (potong kiub2/kecil2)
  • 2 biji bawang besar (dihiris bulat)
  • 3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
  • 15-20 batang cili padi merah
  • 2 batang serai (dititik)
  • 1 1/2 kiub tomyam megi
  • 4 helai daun limau purut
  • 2-3 biji limau nipis (diambil jusnya)
  • 3-4 cawan air
  • garam & perasa
  • sedikit minyak
  • sayur-sayuran (cendawan,carrot,cauliflower)

Cara2:
  1. Tumis bawang2 dan kiub tomyam hingga wangi dan perang.
  2. Masukkan ayam, gaul rata dan tutup periuk seketika.
  3. Masukkan air dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan daun limau.
  4. Masukkan cili padi, garam serta perasa.
  5. Kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan layur.
  6. Perah limau dan rasa masam,pedas.. sedap..
  7. Sedia dihidang.
Total Carbs(<8g)