Today i feel like eating mini burger malaysia but in a version of mine. Kuih ni sangat femes masa lin kecik2 dulu.. Teringat time gi sekolah petang, mesti beli 2/3 biji.. This how its look like, i mean the actual 'kuih'.
Source From Internet |
Bahan2 buat Sambal
- Ikan Bilis (digoreng garing)
- 2 sudu besar cili boh
- 1 packet splenda sugar
- 3/4 cawan air asam jawa
- 4 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- sedikit belacan (*optional)
- Garam secukup rasa.
Cara2:
- Blend/Tumbuk bawang merah, bawang putih dan belacan.
- Panaskan kuali, tumis bahan2 blend sehingga naik bau
- Masukkan cili boh dan tumis sehingga sedikit garing.
- Masukkan air asam jawa.
- Tambah air sedikit sekiranya sedikit masam.
- Tambah bahan perasa (garam/gula splenda).
- Biarkan sambal sejuk seketika, kemudian gaulkan bersama ikan bilis yang siap digoreng garing.
Bahan2 Burger:
- 6 sudu besar flaxseed (di grind)
- 1 biji telur
- 1 tsp baking powder
- 1 packet splenda sugar
- 1 tsp vanilla essence
- 3 sudu besar butter
- 3/4 cawan air.
Cara2:
- Gaul kesemua bahan2 sehingga menjadi sedikit likat.
- Panaskan oven sebelum bakar (180 degrees) selama 20 minit.
- Masukkan bancuhan di dalam muffin pan separa penuh.
- Bakar dalam oven selama 15 minit dengan kepanasan yang sama.
- Biarkan sejuk seketika kemudian belah di bahagian tengah dan isi kan sambal ikan bilis dan juga timun seperti gambar rajah di bawah.
- Sedia untuk di hidang.
(Semangkuk Sambal =<4g)
Total Carbs untuk 6 biji burger (<6-7g)