Bahan2:
- 2-3 keping ikan tenggiri
- 5 ulas bawang merah – ditumbuk
- 1 ulas bawang putih – ditumbuk
- 1 inci kunyit hidup – ditumbuk
- 1 batang serai – dititik
- Sedikit belacan
- 4 sudu besar cili kisar
- 1/2 cawan air asam jawa
- 2 cawan air biasa
- 8-10 tangkai daun kesum
- 1 kuntum bunga kantan – dibelah dua
- 4 biji bendi
- 1 biji tomato – dihiris
- Garam dan gula (ni tukar kepada gula splenda tau - 1 paket sahaja)
Cara2:
- Panaskan minyak dalam kuali atau periuk. Tumis bawang merah, bawang putih, kunyit, serai dan belacan sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis seketika (5 minit).
- Masukkan air biasa dan air asam jawa. Kacau sekata dan biarkan mendidih.
- Masukkan ikan, daun kesum, bunga kantan, bendi dan tomato. (untuk bendi dan tomato, mungkin masukkan lambat sedikit)
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Siap untuk dihidangkan.